Με στόχο την εμπέδωση της ηρεμίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αναζητώντας ευρύτερες συγκλίσεις στα θέματα της ήπιας διπλωματίας, Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποιούν το επόμενο βήμα του διαλόγου, με τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα
Στην ατζέντα της Συνεδρίασης, όπου και θα παραστούν οι αρμόδιοι υπουργοί, θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η Άμυνα, η Μετανάστευση, Πολιτισμός, Τουρισμός, Οικονομία και Εκπαίδευση, με στόχο την υπογραφή ορισμένων πρώτων συμφωνιών συνεργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του χαρακτηρίζει θετική τη συγκυρία, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοτο-τουρκικές διαφορές δεν πρέπει να οδηγούν σε κρίσεις. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι αν ωριμάσουν οι συνθήκες τότε οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συζητήσουν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Δεν αγνοούμε ούτε παραγνωρίζουμε θεμελιακές διαφορές στην αντίληψη μας για τη διεθνή πολιτική, όπως άλλωστε προέκυψε στην προϊούσα κρίση στη Μέση Ανατολή, και στις διμερείς μας σχέσεις. Άλλωστε είμαστε σαφείς: θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης» αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.
Καθώς στις 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν για ακόμα μια φορά, προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.
«Η ελληνική πλευρά θέλει τις συνομιλίες με την Τουρκία. Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να μπούνε κάποιοι όροι οι οποίοι θα επιτρέψουν συζήτηση για κάποια πιο σοβαρά θέματα για περαιτέρω συζήτηση στα ουσιαστικά θέματα που χωρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» αναφέρει ο βουλευτής ΝΔ – καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.
Η επίσκεψη Ερντογάν δεν είναι καλή ιδέα, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν «μαύρο πρόβατο»; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντιδυτικό άξονα;» διερωτάται.
Η ένταση δεν ωφελεί κανέναν λέει ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν, επιχειρώντας όμως να απομονώσει τα ελληνο-τουρκικά από τη διεθνή τους διάσταση, αλλά και κατηγορώντας τα ελληνικά μίντια για κλιμακούμενη ρητορική. «Θα πρέπει να κρατήσουμε όλους τους διαύλους επικοινωνίας. Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλο και όχι σε άλλους για εμάς. Μια τέτοια κατανόηση θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και σεβασμού απέναντι στις ευαισθησίες του άλλου» λέει ο διευθυντής επικοινωνίας Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.