patoulispatoulis

Μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του, υπερψήφισε το ψήφισμα της πλειοψηφούσας Παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» καταδικάζοντας την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας  στην Ουκρανία και ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Διαφορετικά ψηφίσματα, τα οποία και καταψηφίστηκαν, κατατέθηκαν από την Παράταξη Δύναμη Ζωής και Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής  Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, αφού διατύπωσε το αίτημα να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και οι όποιες διαφορές να λυθούν με ειρηνικό τρόπο, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών  και πρωτοστατεί στις δράσεις για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Επίσης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για τη φιλοξενία προσφύγων, που επέλεξαν τη χώρα μας ως ασφαλές καταφύγιο. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης  μεταβαίνει σήμερα  στη Μασσαλία προκειμένου να λάβει μέρος ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην 9 η Διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών Κορυφής Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης.  Όπως επισήμανε στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στη Διάσκεψη θα καταθέσει και το σχετικό ψήφισμα.

Ολόκληρο το Ψήφισμα

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας  στην Ουκρανία και ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προσβάλλουν βάναυσα τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες.

Πέραν όμως της κατάφωρης παραβίασης της Διεθνούς Νομιμότητας, ταυτόχρονα προσβάλλεται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, με τις βάναυσες επιθέσεις που εκδηλώνονται από το στρατό εισβολής κατά αμάχων, στο σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Μας προκαλεί αγανάκτηση και αποτροπιασμό ο θάνατος εκατοντάδων αμάχων και ο τραυματισμός πολλών άλλων, ιδιαίτερα όταν ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν, περιλαμβάνονται και παιδιά.

Για μας τους Έλληνες, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική, αφού ανάμεσα στα θύματα της απρόκλητης εισβολής περιλαμβάνονται πολλοί ομογενείς, μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζει στην περιοχή, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στο διάβα της Ιστορίας της έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με τις αυθαίρετες συμπεριφορές υπέρτερων και ισχυρότερων δυνάμεων και έχουμε  πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Είναι ιστορική κληρονομιά και συνειδητή επιλογή να υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και του σεβασμού στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη ή καθεστώς, που επιχειρεί με τη βία να επαναχαράξει τα σύνορα του κόσμου.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορούν να ανεχτούν καμίας μορφής αναθεωρητισμό, ιδιαίτερα καθώς ακόμα παραμένει ανοιχτή η πληγή της Κύπρου με την παράνομη κατοχή του 40% του εδάφους της από τους «επιτήδεια ουδέτερους» γείτονές μας, που αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, αυτές που καθορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η Περιφέρεια Αττικής, ως κομμάτι του Ελληνισμού και τόπος στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία, στέκεται αυτή τη ιστορική συγκυρία στο πλευρό του ουκρανικού λαού και συντάσσεται με τις δυνάμεις που υπηρετούν την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.

Χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα να ασκούμε κριτική σε λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές του παρελθόντος από τις δυνάμεις αυτές, σήμερα στεκόμαστε μαζί τους, στην ίδια πλευρά της Ιστορίας.

Η Περιφέρεια Αττικής πρωτοστατεί στις δράσεις για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, ενώ ήδη βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για τη φιλοξενία προσφύγων, που επέλεξαν τη χώρα μας ως ασφαλές καταφύγιο.

Ζητάμε να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος, να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο οι όποιες διαφορές και να γίνει από όλες τις πλευρές σεβαστό το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει εκείνη τους συνεργάτες και τους συμμάχους της».

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *