κινιτικινιτι

Μπαίνοντας για τα καλά σε μια εποχή που η ζήτηση για αυξημένες ταχύτητες, τόσο στις σταθερές συνδέσεις Ιnternet όσο και στα data της κινητής, θα μεγαλώνει συνεχώς, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ενισχύουν τις θέσεις τους και σχεδιάζουν νέες κινήσεις που αναμένεται να οξύνουν τον ανταγωνισμό. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μια σειρά από κινήσεις που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο των τηλεπικοινωνιών έπειτα από χρόνια αδράνειας.

Η συγχώνευση Wind – Nova

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Wind από τη United Group, η οποία συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου πλάνου επενδύσεων που θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Επόμενο βήμα είναι η συγχώνευση της Wind με τη Νοva, που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο “παίκτη” στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας της χώρας και τον τρίτο μεγαλύτερο στην αγορά κινητής, με μικρή διαφορά από τη Vodafone. Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο Νάσος Ζαρκαλής αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind Ελλάς και τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χάρης Κυριακόπουλος, ενώ επικεφαλής της Nova είναι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Μέσα στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ενοποίηση των δύο εταιρειών σε εμπορικό επίπεδο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί η ονομασία της Nova και να καταργηθεί η χρήση του brand Wind, για τη χρήση του οποίου πληρώνονται κάθε χρόνο δικαιώματα στον ιταλικό όμιλο.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες που θα επιτρέπουν στα καταστήματα της Nova να πουλούν προϊόντα κινητής τηλεφωνίας της Wind και στα καταστήματα της Wind να μπορούν να πουλούν τη συνδρομητική τηλεόραση ΕΟΝ της Nova. Τελευταίο βήμα της συγχώνευσης είναι η ενοποίηση του δικτύου και της συνδρομητικής βάσης των δύο εταιρειών, μια πολύπλοκη διαδικασία, που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023 και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων πακέτων triple play και quad play που θα συνδυάζουν σταθερή-κινητή και συνδρομητική τηλεόραση.

Νέος εικονικός πάροχος

Την είσοδό του στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ετοιμάζει και ο όμιλος Volton, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδος για να δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator – MVNO). Oι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές ή άδειες αξιοποίησης φάσματος, αλλά, αντίθετα, “νοικιάζουν” το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Συνήθως οι εταιρείες MVNO στοχεύουν σε ειδικό κοινό και αγορές, προσφέροντας ειδικά πακέτα και προσφορές.

Το μοντέλο αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε άλλες χώρες, καθώς υπολογίζεται ότι οι MVNO παγκοσμίως ξεπερνούν τους 1.000. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι εικονικοί πάροχοι βρίσκονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Η τελευταία ήταν η Cyta Hellas, που τελικά εξαγοράστηκε το 2018 από τη Vodafone.

Ο ΟΤΕ διπλασιάζει τις ταχύτητες

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την “εποχή του χαλκού” στις τηλεπικοινωνίες, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει εντός της χρονιάς στην αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού Ιnternet που έχουν σήμερα οι συνδρομητές της Cosmote στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50 θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100).

Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, εφόσον εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2022. Εντός του 2022 και ύστερα από έγκριση της ΕΕΤΤ αναμένεται να διατεθούν και νέα εμπορικά προγράμματα σταθερής με μειωμένες τιμές, καθώς στόχος είναι σε βάθος χρόνου σε μια περιοχή που είναι δυνατή η σύνδεση με ταχύτητες τουλάχιστον 50 Mbps να μην πωλούνται πακέτα των 24 Mbps.

Πιο φθηνοί οι λογαριασμοί της κινητής από 1η Ιανουαρίου

Η όξυνση του ανταγωνισμού αναμένεται να μειώσει και τις τιμές το επόμενο διάστημα. Πάντως, οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας θα είναι πιο φθηνοί, ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το νέο μειωμένο τέλος κινητής, που διαμορφώνεται πλέον στο 10%. Μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους νέους έως 29 ετών, που απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.

Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα, αλλά για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Η απαλλαγή εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr, μέσω κωδικών Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Δεδομένου πως το τέλος μέχρι τώρα ήταν κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του μηναίου λογαριασμού, από 12% έως και 20% επί του κόστους, το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Όπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερος ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερο και το όφελος. Η μείωση του τέλους θα επηρεάσει και την καρτοκινητή και πλέον κάθε κάρτα θα δίνει περισσότερα λεπτά ομιλίας και data.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *