gaza-bombs-09098-111123-3.jpggaza-bombs-09098-111123-3.jpg

Άγριες μάχες μαίνονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έκοψε στα δύο, καθώς έχει σκοπό να «αφανίσει» το κέντρο διοίκησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αψηφώντας τις ολοένα πιο πιεστικές εκκλήσεις να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή το βράδυ.

Οι χερσαίες μάχες συνοδεύονται από «σημαντικά πλήγματα», πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό –κάπου 2.500 από την 27η Οκτωβρίου–, με σκοπό να απωθηθούν μαχητές της Χαμάς κρυμμένοι σε δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν σκληρά τους αμάχους, και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου είναι στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό πολιορκία, χωρίς νερό, τρόφιμα ούτε ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου — και ήδη υπό αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια, αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Μπροστά στον απολογισμό των θυμάτων που γίνεται ολοένα πιο βαρύς κάθε ημέρα που περνάει, οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ εξέφρασαν χθες Κυριακή, με σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους, την αγανάκτησή τους.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», υπογράμμισαν, καλώντας επίσης τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που πήρε και μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος, έναυσμα αυτού του πολέμου.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς –σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά– στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, εύρους άνευ προηγουμένου από καταβολής κράτους το 1948, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι σειρήνες της αεράμυνας για ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα ήχησαν αρκετές φορές χθες στο Τελ Αβίβ και σε πόλεις και κοινότητες κοντά στον θύλακα. Πολλές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου εναντιώνεται στην κήρυξη εκεχειρίας διότι θα ωφελούσε, κατ’ αυτόν, μόνο τη Χαμάς, επανέλαβε χθες Κυριακή τη «δέσμευση των ΗΠΑ να παραδώσουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που κατέλαβε ο στρατός του Ισραήλ το 1967.

Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε εξάλλου να σταματήσουν «οι βιαιότητες εξτρεμιστών» εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, όπου η διεθνής κοινότητα φοβάται επέκταση της σύρραξης. Πάνω από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Χθες, με παρόντα τον αμερικανό ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τον «γενοκτονικό πόλεμο» που διεξάγει κατ’ αυτόν το Ισραήλ στη Γάζα.

«Αμυντική θέση»

Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Χαγκαρί, άλλο εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας την έκοψαν στα δύο, «στη νότια Γάζα και στη Βόρεια Γάζα».

Τουλάχιστον 30 ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο.

Ο κ. Χαγκαρί πρόσθεσε πως θα επιτρεπόταν «ακόμη μια διέλευση για τους αμάχους από τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας προς νότο», καθώς 300.000 ως 400.000 άνθρωποι παραμένουν ακόμη στον βορρά.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει ψωμί, νερό — τίποτα, ούτε καν ακάθαρτο νερό. Βλέπαμε πτώματα (στον δρόμο), τα παιδιά φοβούνταν πολύ», είπε ο Ζακαρία Ακέλ, που πήρε την οικογένειά του κι έφυγαν προς τον νότο.

Σε λιγότερο από έναν μήνα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πελώριες καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας και εκτόπισαν βίαια 1,5 εκατ. ανθρώπους στον θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε τίποτα για να ψάξουμε και να απομακρύνουμε συντρίμμια μέσα στα οποία πεθαίνει κόσμος», και «δεν μπορούμε παρά να κοιτάμε», είπε ο Σαΐντ αλ Νάτζμα στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Έκλαιγα βλέποντας παιδιά άλλων να πεθαίνουν μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής μου, σήμερα είμαι εγώ αυτός που έχασε τα παιδιά του», είπε ο Μοχάμεντ αλ Αλούλ, θρηνώντας τέσσερα παιδιά, τέσσερα αδέλφια, ανιψιούς κι ανιψιές.

Στον Λίβανο, δημοσιογράφος έχασε επίσης τέσσερα μέλη της δικής του οικογένειας, ανάμεσά τους τρία παιδιά του, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν.

Λίγο αργότερα το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, φιλοϊρανικό, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωνε πως εκτόξευσε ρουκέτες Κατιούσα εναντίον της Κιριάτ Σιμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για αυτό «το βάρβαρο έγκλημα».

Την ώρα που οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου εγείρουν ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου, ο κ. Κόνρικους δήλωσε στο CNN ότι ο Τσαχάλ βρίσκεται σε «πολύ αμυντική θέση»: «Δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ανταποδίδουμε επιθέσεις της Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 81 άνθρωποι στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους 59 μαχητές της Χεζμπολάχ. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί έξι στρατιωτικοί και δύο άμαχοι.

Ο Tούρκος πρόεδρος σνομπάρει τον αμερικανό ΥΠΕΞ

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες.

Τα σύνορα άνοιξαν εν μέρει την 21η Οκτωβρίου, για να περάσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από το φυλάκιο στη Ράφα. Συνολικά, είχαν περάσει τη διέλευση αυτή 451 φορτηγά ως προχθές Σάββατο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατοντάδες ξένοι, άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες (1.100, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη) μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Ράφας την περασμένη εβδομάδα. Όμως οι απομακρύνσεις αυτές ανεστάλησαν από το Σάββατο, καθώς οι αρχές του Ισραήλ αρνήθηκαν να δώσουν άδεια διακομιδής ορισμένων παλαιστινίων τραυματιών, σύμφωνα με αιγύπτιους και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έγινε ρίψη επείγουσας ιατρικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προοριζόμενης για ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας. «Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν τραυματιστεί», τόνισε εξαίροντας τα «άφοβα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας» του χασεμιτικού βασιλείου.

Χθες Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με συμμάχους της στην περιοχή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Καταγγέλλοντας την «ανήθικη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έκοψε κάθε επαφή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Αποφάσισε επίσης να μη συναντηθεί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, τον κ. Μπλίνκεν, που βρίσκεται σήμερα για συνομιλίες στην Άγκυρα.

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *