skertsos 111111111 01111111111111111111111121212121 e1685730805329skertsos 111111111 01111111111111111111111121212121 e1685730805329

Πλείστα όσα μηνύματα απέστειλε τόσο στο θέμα των ελληνοτουρκικών όσο και σε εκείνο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης του στα «Παραπολιτικά».

Κατ’ αρχάς, για τα ελληνοτουρκικά, «χθες ζήσαμε μια επιβεβαίωση του δόγματος της πολιτικής τής ήπιας διπλωματίας που ακολουθεί ο πρωθυπουργός εδώ και πολλούς μήνες στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Είδαμε τελικά ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε με τους γείτονές μας, ακόμη και διαφωνώντας. Το ζητούμενο, για την Ελλάδα, σε αυτήν την ιστορική οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι να πορευθούμε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και να επιβεβαιώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι η χώρα μας είναι ένας πόλος σταθερότητας».

Βεβαίως, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «βλέπουμε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι δεδομένος, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα γείτονα που είναι απρόβλεπτος». Ωστόσο, «αυτή η πολιτική και η στρατηγική τής γειτονικής μας χώρας έχει δημιουργήσει κάποια αδιέξοδα στους ίδιους. Βλέπουμε μια αναθεώρηση από την πλευρά τους – αυτό είναι καλοδεχούμενο. Και μένει πλέον, και στις δύο πλευρές, να δώσουμε συνέχεια και να χτίσουμε πάνω σε μια ατζέντα γύρω από τα ζητήματα -και είναι αρκετά- που μπορούν να να μας ενώσουν».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν, είναι αδιαμφισβήτητες, δεν κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω από αυτές». «Δεν συζητάμε τίποτε που να έχει να κάνει με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο, αυτή η σχέση της πιο σταθερής και ήπιας γειτνίασης φέρνει σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση και τη συνεργασία γύρω από το φαινόμενο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών- έχουμε σημαντική ύφεση το προηγούμενο διάστημα. Φέρνει αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες των νησιών, με ένα αίτημα που ικανοποιήθηκε και το οποίο ερχόταν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε. Αυτή, εξ άλλου, ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας και στην κριτική ορισμένων ότι η Ελλάδα δεν πήρε κάτι χειροπιαστό από τις χθεσινές συναντήσεις.

«Εμείς θέλουμε να βαδίσουμε σε ήρεμα νερά με τους γείτονές μας, να χτίσουμε μια θετική ατζέντα και, από εκεί και πέρα, αν σε βάθος χρόνου, μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διμερή ζητήματα που είναι πολύ συγκεκριμένα (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), ακόμη καλύτερα. Θα πρέπει να συμβιώνουμε με ηρεμία και ειρήνη, χωρίς εντάσεις, διότι αυτό κάνει καλό και στην οικονομία και σε όλη την υπόλοιπη ατζέντα», διεμήνυσε επίσης σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ενώ στο ερώτημα εάν διαψεύσθηκαν εκείνοι που είχαν διαφωνήσει με τη συγκυρία επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα, ο Ά. Σκέρτσος απάντησε ως εξής: «Επιβεβαιώθηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια άρτια, άριστη προεργασία- φάνηκε από τις επιμέρους συμφωνίες, φάνηκε από το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών, κάτι το οποίο δεκαετίες επιδιώκαμε να γίνει και έγινε χθες. Μπορεί να μην είναι νομικά δεσμευτικό, δείχνει μια βούληση και πρόθεση, ωστόσο, από την πλευρά και των δύο χωρών να προχωρήσουμε μπροστά«. «Πρέπει να επιμείνουμε και να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο τής πιο ήπιας και ήρεμης συνύπαρξης και συμβίωσης», ήταν το συμπέρασμα του υπουργού Επικρατείας.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη, ο Ά. Σκέρτσος ξεκίνησε ευχόμενος τα καλύτερα στον τραυματία αστυνομικό και την οικογένειά του. «Ελπίζω να βγει υγιής και δυνατός από αυτήν την περιπέτεια, είμαστε δίπλα του, στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί», δήλωσε.

Ζητήματα ενέργειας και μάχη κατά της ακρίβειας

Στα θέματα της ενέργειας, αναφέρθηκε στην κυβερνητική επιδίωξη να μειωθεί η σύγχυση γύρω από τα τιμολόγια ενέργειας. Αυτά, έως τώρα, ήταν περισσότερα από 30, επισήμανε προσθέτοντας ότι «πλέον μειώνονται σε 3+1. […] Θα έχουμε περισσότερη διαφάνεια και περισσότερο ανταγωνισμό».

Άλλωστε, διευκρίνισε, «δεν αποτελεί μια καινοτομία που σκέφθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Έρχεται ως σύσταση από τη ΡΑΑΕΥ, την ανεξάρτητη αρχή για την εποπτεία της αγοράς ενέργειας, αλλά και ως σύσταση από τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες αρχές». «Αποτελεί μια πρακτική στην υπόλοιπη Ευρώπη», συμπλήρωσε, όπου «έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της αυθαίρετης τιμολόγησης από τους παρόχους ενέργειας και τους έχουν υποχρεώσει να δίνουν τιμολόγια που μπορούν να συγκριθούν».

Επιπλέον, «έχουμε αποδείξει τα δύο προηγούμενα χρόνια ότι όποτε προκύπτει ανάγκη, είμαστε εδώ για να δώσουμε γενναία στήριξη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις». «Θυμίζω ότι δόθηκαν περισσότερα από 12-13 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση των τελευταίων δύο χρόνων. Η Ελλάδα κατάφερε στην τελική τιμή καταναλωτή να έχει χαμηλότερες τιμές ενέργειας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχα, το ελληνικό σύστημα για την αντιμετώπιση των λεγόμενων συγκυριακών υπερκερδών υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ευρωπαϊκή πολιτική. Θυμίζω, επίσης, ότι φορολογήσαμε εκτάκτως και τους παρόχους ενέργειας και τα διυλιστήρια για τα συγκυριακά υπερκέρδη. Άρα, είμαστε παρόντες σε κάθε κρίση, παρεμβαίνουμε όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά», ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά τη μάχη κατά της ακρίβειας εν γένει, ο υπουργός Επικρατείας ανέπτυξε τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη «σταθερή και μόνιμη στήριξη των εισοδημάτων», όπως σημείωσε εισαγωγικώς. Και, σε επόμενο σημείο, «η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο μήνα, βρισκόμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό πρέπει να το συσχετίσουμε και με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης που σημειώνεται στην Ελλάδα. Η χώρα μας, το 2019, είχε το 19ο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη και χάρη στις αυξήσεις, ο κατώτατος μισθός αυτή στη στιγμή στην Ελλάδα είναι ο 10ος-11ος. Ταυτόχρονα, έχει ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη χάρη στις μειώσεις φόρων και εισφορών». Βεβαίως, διευκρίνισε, «όλα αυτά δεν είναι αρκετά, δεν λέμε ότι έχουν λύσει το πρόβλημα, είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές λύσεις».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία: «Αυτή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει πως ό,τι λέει, το κάνει. Το “είπαμε και το κάναμε” είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχει επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση. Φαίνεται ότι είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της», τόνισε για το ζήτημα υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι αποτελεί πρωθυπουργική δέσμευση «το θέμα της ισότητας στον γάμο». «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολίτες δύο, τριών κατηγοριών. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα» σημείωσε συμπληρώνοντας «στον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα το συζητήσουμε αναλυτικά».

Από

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *