Το αλάτι. Δίνει γεύση, είναι απαραίτητο συστατικό στη νοστιμιά ενός φαγητού, αλλά από τη άλλη κάνει και κακό στη υγεία και θέλει… μέτρο.
Η μείωση του αλατιού σε ημερήσια βάση, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική κίνηση για την θωράκιση της καρδιάς και συνεπώς, την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), οι καταναλωτές πρόκειται να παρατηρήσουν πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σε περίπτωση που αποφασίσουν να τρώνε ένα κουταλάκι αλατιού λιγότερο την ημέρα, ανεξάρτητα από το γεγονός, εάν ακολουθούν αντιϋπερτασική αγωγή.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (ΗΠΑ), Deepak Gupta, η μείωση της συστολικής πίεσης (μεγάλη) κατά περίπου έξι μονάδες (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου/mm Hg) που πέτυχαν οι συμμετέχοντες μέσω του περιορισμού του αλατιού ήταν ανάλογη με τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου εκλογής για την μείωση της υπέρτασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Norrina Allen, η οποία ανέφερε ότι «ρυθμίστηκε» η πίεση στο 70-75% των συμμετεχόντων.
Το αλάτι είναι χρήσιμο σε αρκετές λειτουργίες του οργανισμού, ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.