Μια καταιγίδα φαίνεται να ξεσπά πάνω από το δολάριο. Από τα υψηλά του Ιουνίου, το πράσινο νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 2,33% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής. Ο δείκτης του δολαρίου, που το συγκρίνει με ένα καλάθι διεθνών νομισμάτων, δείχνει ότι τον Ιούλιο υποχώρησε 1,71%. Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Μάιο.
Στην εξέλιξη αυτή συνέτειναν βέβαια τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και η αναμενόμενη πορεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ανέκαθεν υπερασπιζόταν ένα φτηνό δολάριο. «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ χάνει δυναμική σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες και αυτό είναι σημαντικό για τις προοπτικές του δολαρίου», σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics. Προειδοποιούν μάλιστα ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου τις επόμενες εβδομάδες».
«Όχι στο ισχυρό δολάριο»
Την ίδια ώρα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο Τραμπ αρέσκεται να μιλάει για «ισχυρές» πολιτικές, όσον αφορά όμως την αξία του δολαρίου έχει εκφράσει εδώ και καιρό διαφορετική άποψη. «Ως πρόεδρός σας, θα πίστευε κανείς ότι θα ήμουν ενθουσιασμένος με το πολύ ισχυρό μας δολάριο», είχε πει ο Τραμπ το 2019, εξηγώντας ότι αμερικανικές εταιρείες όπως η Caterpillar και η Boeing ασφυκτιούν απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. «Δεν είμαι!», είπε κατηγορηματικά. Όπως λέει συνεχώς ο Τραμπ, «η ισχύς του δολαρίου έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους αμερικανούς κατασκευαστές να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό σε αγοραστές που χρησιμοποιούν ασθενέστερα νομίσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χρήματά τους αξίζουν πολύ λιγότερο από τα δολάρια που χρειάζονται για να κάνουν αυτές τις αγορές.
Δεν είναι σαφές βέβαια πώς ο Τραμπ θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει το δολάριο, αν εκλεγεί πρόεδρος. Το υπουργείο Οικονομικών του, όμως, θα μπορούσε να προσπαθήσει να πουλήσει δολάρια για να αγοράσει ξένο νόμισμα ή να προσπαθήσει να πείσει τη Federal Reserve να τυπώσει απλώς περισσότερα δολάρια. Ενδεχόμενη υποτίμηση του δολαρίου, μαζί με το σχέδιο του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές, θα μπορούσε όμως να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. «Υποτίμηση του δολαρίου θα αυξήσει τον πληθωρισμό», λέει ο οικονομολόγος Μάρκ Σόμπελ, επί μακρόν στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Καταφύγιο ο χρυσός
Ένα ασθενέστερο δολάριο θα ενισχύσει όμως την τιμή του χρυσού, πιστεύουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν». «Από τους βασικούς κανόνες για τους επενδυτές χρυσού είναι ότι ένα αδύναμο δολάριο ενισχύει την τιμή του χρυσού – τουλάχιστον για τους επενδυτές σε δολάρια. Διότι με ένα αδύναμο δολάριο έρχεται ένα ισχυρότερο ευρώ, το οποίο θέτει σε προοπτική την άνοδο των τιμών του χρυσού για αυτούς».
Επιπλέον, ο Τραμπ θέλει να εφαρμόσει φορολογικές περικοπές και έτσι να αυξήσει περαιτέρω το ήδη τεράστιο βουνό χρέους, το οποίο είναι ήδη στο 120% του ΑΕΠ. «Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει τους αγοραστές περαιτέρω σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή, όπως ο χρυσός», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής εμπορευμάτων στην τράπεζα UBS.
«Στην πραγματικότητα, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή οι πολιτικές του θα μπορούσαν να έχουν σημαντική πληθωριστική επίδραση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους προγραμματισμένους υψηλούς δασμούς εισαγωγής, ένα είδος φόρου κατανάλωσης στους καταναλωτές των ΗΠΑ. Εάν γίνουν μαζικές απελάσεις μη Αμερικανών ταυτόχρονα, το εργατικό δυναμικό θα μειωνόταν και η αύξηση των μισθών θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν». Προσθέτουν μάλιστα ότι μια υψηλότερη τιμή του χρυσού θα ήταν το τίμημα για τον Τραμπ, που δυνητικά αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για τον υψηλό πληθωρισμό.
Ξεφορτώνουν δολάρια
Ήδη, παρά την πρωινή υποχώρηση της τιμής του χρυσού κατά 1,34% στα 2.423 δολάρια την ουγκιά, το δυσθεώρητο όριο των 2.500 δολαρίων εμφανίζεται να είναι όλο και πιο κοντά «Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα δυναμική, θα μπορούσαμε να δούμε τις τιμές του χρυσού να αυξάνονται ακόμη περισσότερο πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Τιμ Γουότερερ, αναλυτής της KCM Trade. «Ήδη, ορισμένες κεντρικές τράπεζες σε αναδυόμενες χώρες μειώνουν τα αποθέματά τους σε δολάρια και επενδύουν σε χρυσό. Όχι μόνο προστατεύονται από ένα ασθενέστερο δολάριο, αλλά ελαχιστοποιούν επίσης τις εξαρτήσεις τους από τις ΗΠΑ», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ένωση World Gold Council (WGC) μεταξύ των 70 κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, το 30% δήλωσε ότι ήθελε να αυξήσει περαιτέρω τα αποθέματά σε χρυσό τα επόμενα χρόνια. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αγορές ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια.
Ένας άλλος παράγοντας για το ράλι της τιμής του χρυσού είναι η προοπτική πτώσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια και συνεπώς οι αποδόσεις των ομολόγων, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται ο χρυσός.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America, το 62% των επενδυτών που ερωτήθηκαν αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, δεν αποκλείει μάλιστα ότι στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου θα ανακοινωθεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων.