Οι νέοι επεξεργαστές Zen 5 Ryzen 9000 της AMD είναι προ των πυλών και σήμερα μπορούμε να αποκαλύψουμε λίγες περισσότερες πληροφορίες για αυτούς. Ως μια γρήγορη ανακεφαλαίωση, η AMD ανακοίνωσε τη σειρά Ryzen 9000 στην Computex τον περασμένο μήνα. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερις κύριους επιτραπέζιους επεξεργαστές σε μια αρκετά τυπική σειρά: τους Ryzen 9 9950X, Ryzen 9 9900X, Ryzen 7 9700X και Ryzen 5 9600X.

Το κύριο πλεονέκτημα που έχουμε εδώ είναι η μέση αύξηση IPC κατά 16%, παρόμοια με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις της αρχιτεκτονικής Zen της AMD. Άλλες πτυχές του σχεδιασμού παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το Ryzen 7000, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των πυρήνων CPU (ο οποίος εξακολουθεί να είναι μεταξύ 6 και 16 σε όλη τη σειρά) και τις μέγιστες συχνότητες που φθάνουν τα 5,7 GHz. Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη μοντέλα 3D V-Cache, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχική παρτίδα των επεξεργαστών Zen 5 ξεπερνά τα 32 MB μνήμης cache L3 ανά CCD.

Τώρα έχουμε μια ημερομηνία κυκλοφορίας για αυτούς τους επεξεργαστές: 31 Ιουλίου 2024, ακριβώς στο τέλος του αρχικού παραθύρου κυκλοφορίας της AMD τον Ιούλιο. Αυτό που δεν έχουμε, όμως, είναι η τιμολόγηση, κάτι που είναι λίγο περίεργο, για να είμαι ειλικρινής. Η AMD πρόκειται να αρχίσει να πουλά αυτούς τους επεξεργαστές σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο θα κοστίζουν ή πόσο θα πρέπει να εξοικονομήσουν οι αγοραστές για να πάρουν το Zen 5. Αντίθετα, όταν ανακοινώθηκε το Zen 4 το 2022, είχαμε πλήρεις πληροφορίες για τις τιμές και τις προδιαγραφές σχεδόν ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία.

Αλλά επίσης δεν ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει αυτό ή πόσο να το διαβάσουμε. Συνήθως, όταν μια εταιρεία δεν θέλει να αποκαλύψει συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι επειδή η απάντηση δεν είναι πολύ θετική.

Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς Zen 4 είναι τώρα με έκπτωση κάτω από το αρχικό MSRP εκτόξευσης, μερικές φορές κατά εκατοντάδες δολάρια, όπως το 7900X, το οποίο μπορείτε να πάρετε αυτή τη στιγμή για μόλις 360 $. Έτσι, οι πρώιμες συγκρίσεις τιμών με τα μοντέλα Zen 5 πλήρους MSRP μπορεί να μην είναι και τόσο ευνοϊκές. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβαίνει όταν η τιμολόγηση είναι αρκετά ανταγωνιστική και η AMD δεν θέλει να κανιβαλίσει τις πωλήσεις του Zen 4 τις επόμενες εβδομάδες. Προφανώς, θα λάβουμε τις τιμές εγκαίρως για κριτικές, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στο σκοτάδι.
Νέες αξιώσεις απόδοσης για το Ryzen 9000

Αυτό που λαμβάνουμε σήμερα είναι περισσότερες διαφάνειες απόδοσης πρώτου κατασκευαστή. Πίσω στο Computex, λάβαμε πολύ περιορισμένες πληροφορίες απόδοσης, εστιάζοντας κυρίως στο Ryzen 9 9950X σε σύγκριση με τον Core i9-14900K. Τώρα η AMD επεκτείνει αυτές τις συγκρίσεις για να συμπεριλάβει και τα άλλα μοντέλα.

Οι περισσότερες από αυτές τις διαφάνειες είναι αρκετά τυπικές στις πληροφορίες που παρέχουν. Τα έξι παιχνίδια που εμφανίζονται για κάθε σύγκριση είναι τα ίδια σε όλα τα μοντέλα. Η AMD διαφημίζει ότι το 9950X είναι, κατά μέσο όρο, 13% γρηγορότερο από το 14900K για παιχνίδια σε αυτούς τους τίτλους, αν και, όπως πάντα, τα σημεία αναφοράς πρώτου κατασκευαστή θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη λόγω του επιπέδου επιλογής κερασιού που μπορεί να εμφανίζεται με μόλις 6 τίτλους. Με το Ryzen 9 9900X, η AMD προτείνει 12% περισσότερες επιδόσεις από το 14900K, κάτι που θα πρέπει να σημαίνει πολύ παρόμοια απόδοση παιχνιδιού με το μοντέλο 16 πυρήνων.

Με το 9700X, η AMD το συγκρίνει τώρα με το 14700K, παρουσιάζοντας και πάλι βελτίωση απόδοσης 13% για το μέρος Zen 5. Ο 9600X αναμένεται να είναι 14% ταχύτερος από τον Core i5-14600K με βάση και αυτά τα δεδομένα.

Αυτό που είναι ίσως πιο ενδιαφέρον είναι οι αριθμοί παραγωγικότητας, οι οποίοι φαίνεται να είναι πιο σημαντικά επιλεγμένοι. Για παράδειγμα, με το 9900X έναντι του 14900K, η AMD δείχνει το Blender ως ένα παράδειγμα μεγαλύτερης απόδοσης, αλλά με τα μοντέλα έξι και οκτώ πυρήνων, αυτό το σημείο αναφοράς ανταλλάσσεται με το 7-Zip, συνήθως ένα αρκετά ευνοϊκό σημείο αναφοράς για τους επεξεργαστές AMD. Υπάρχει επίσης μεγάλη εστίαση στα αποτελέσματα ενός νήματος όπως το Procyon Office, το Geekbench και το Photoshop σε αντίθεση με τις εργασίες πολλαπλών πυρήνων, εκτός του Handbrake που αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από την υποστήριξη AVX-512 του Zen 5.

Διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών, αυτό υποδηλώνει ότι οι επεξεργαστές Ryzen 9000 ενδέχεται να μην είναι τόσο ανταγωνιστικοί για φόρτους εργασίας πολλαπλών νημάτων σε σύγκριση με φόρτους εργασίας ενός νήματος σε σχέση με τα πλησιέστερα εξαρτήματα της Intel. Οι E-cores αποτελούν σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής της Intel που βοηθούν μαζικά με εφαρμογές παραγωγικότητας πολλαπλών νημάτων: το 14700K διαθέτει 12 E-Core εκτός από 8 P-cores και το 14600K σάς προσφέρει διαμόρφωση 6P+8E. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει την Intel να διατηρήσει το προβάδισμα της παραγωγικότητας πολλαπλών πυρήνων. προηγουμένως βρήκαμε ότι το 14600K είναι πάνω από 50% ταχύτερο από το Ryzen 5 7600X σε ορισμένους φόρτους εργασίας όπως το Cinebench multi-core, το οποίο είναι ένα τεράστιο χάσμα για να γεφυρωθεί σε μια γενιά που δεν βλέπει αύξηση στον αριθμό πυρήνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *