Σε εκδήλωση μνήμης του δήμου Ανωγείων για τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη, που έφυγε από τη ζωή πριν από δέκα χρόνια, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος αφού μίλησε για τη συνεισφορά του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, στην πολιτική ζωή του τόπου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη και στην παράταξη της ΝΔ, αναφέρθηκε και στα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας μιλώντας για την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι γεμάτο κινδύνους.

Αναφερόμενος στο έργο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ο κ. Καραμανλής  ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πάντα ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών. Σε τέτοια ζητήματα δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του”, ενώ στην αρχή της ομιλίας του είπε “καιρό έχουμε να τα πούμε, ε;”, με τους παρευρισκόμενους να γελάνε. “Προφανώς δεν ήταν όλα τέλεια και δεν είναι όλα μαύρα σήμερα, αλλά η σύγκριση δεν είναι χαρμόσυνη για το μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι τα ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο, ακόμα περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα παρακολούθησης πολίτικού αρχηγού, δημοσιογράφων ή πολιτών. Η κάθαρση τότε επέρχεται όταν τα θέματα αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν γίνεται να μείνουν σκιές. Φως, άπλετο φως. Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.

Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

O Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις διεθνώς, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Ήδη είναι πιθανή η ανάφλεξη σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είπε αναφέροντας την Ταϊβάν και τα Βαλκάνια. Και όλα αυτά μπροστά στην ενεργειακή κρίση που πλήττει ιδίως τα πιο αδύναμα στρώματα.

«Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του».

Από eri_panagou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *